dimarts, 5 de març de 2013

Article 47 CE, dret o mercaderia

L'antropòloga Maka Suárez entrevistada per BCNdesnonaments
Aquesta setmana BCNdesnonaments entrevistava l'antropòloga i investigadora social, Maka Suárez, i a la portaveu de la PAH, Ada Colau. Les dues entrevistes, fixen punts de partida diferents, l'un des de la visió científico-antropològica i de l'estudi d'una comunitat com és la equatoriana i l'altre de la d'una plataforma que, i com reconeixia Ada Colau, ha aconseguit sacsejar el sistema fins a un límit, fins ara, insospitat. Malgrat tenir punts de partida diferents, les entrevistes acabaven convergint en un punt, que segons els experts, és la clau a resoldre. Què és la vivenda? Un dret, com marca la Constitució espanyola en l'article 47 i el 25.1 de la declaració dels drets humans? o una mercaderia com, segons denuncia la PAH, ha estat en realitat.

 

Aquesta qüestió no és menor, en el sentit que l'especulació que ha existit, no és en cap cas discutible. Maka Suárez demanava que cal fer aquesta reflexió i assegurava que mentre les elits vegin la vivenda com un negoci, això no s'arreglarà. Suárez coincidia amb Colau quan valoraven la pressió que reben els polítics per part de les entitats financeres, les quals, malgrat haver rescatat amb diner públic pretenen continuar especulant amb les vivendes buides. Per això demanen l'aprovació de la ILP, una proposta de mínims que contempla el lloguer social, la moratòria en els desnonaments i la dació en pagament retroactiva, la qual Colau defensa que es pot fer, pels antecedents que existeixen com la reforma laboral.

Ada Colau durant l'entrevista amb BCNdesnonaments


I és que cap dels membres de la PAH podria arribar entendre que no s'aprovés aquesta ILP, com tampoc entenen que hi hagi gent sense casa i cases sense gent. La sensació és que s'està tocant la fibra, s'està arribant prou lluny com per poder pensar que això té solució. Conscients de no poder canviar la mentalitat de la banca, la pressió ha pogut amb la primera decisió del PP. I l'esperança és gran, la PAH s'ho creu perquè el suport és enorme, i a aquetes alçades, on es discuteix tant la CE, no costarà gens discutir una ILP.


BCNdesnonaments

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada